Men du låter väl inte klienter röra dig?! Samtyckeshjulet förändrar allt

Tänk vad beröring är känsligt. Tänk vad förbannad jag fortfarande kan bli när någon skeptiskt tittar på mig och undrar vad jag gör. ”Men du låter väl inte klienter röra dig?”

Jag har precis varit på en suverän kurs i England med Betty Martin om Samtyckeshjulet (The Wheel of Consent) och utforskat gränser, önskningar, behov och att verbalisera det i samspel och samtycke med andra. Ja vi lär med kroppen och det innefattar utbyte av beröring. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och min kropp att min tacksamhet knappt vet någon gräns. Jag har fått mitt beröringsbehov tillfredsställt och jag har fått bekräftelse på att världen är vacker och god. Och det händer inte i en skambeläggande miljö.

Hur ska vi lära oss beröra om vi inte får röra andra? Hur ska vi få våra grundläggande behov av beröring tillfredsställda? Bebisar använder sina händer hela tiden och de dör utan beröring. Vad händer med vuxna som inte får beröring eller inte får beröra?

Vi har beröringsbehov. I vuxenvärlden likställs ofta beröring och sex. ”Om någon (andra könet) tar på dig är det sexuellt.” (Och usch och fy för sex förresten om det inte är Disneykärlek inblandad och det inte är romantiskt) De här puritanska värderingarna är skadliga och de går emot hela vår natur. Sex är inte skadligt men det som patriarkatet, Disney och kyrkan i historien (jag älskar dagens svenska kyrka) har gjort med sex och beröring är dock en katastrof.

Alla har inte möjlighet att röra någon och även de som har det kan vilja ha mer eller annan beröring. Utan att kräva det av en motsträvig partner vilket skapar övergrepp – inte samtycke. Och ska en person ge upp ett medfött behov för att partnern inte är villig till att göra något? Det är precis som en massage. Din partner vill inte alltid massera dig när du vill eller på det sätt du vill. Därför finns det profesionella behandlare, Workshops som Cuddle Party och ett helt community som har förstått det här med att beröring är viktigt. Och genom Samtyckeshjulet (The Wheel of Consent) även det fundamentala om hur vi kan uppnå klarhet vad gäller samtycke och utforska vad som får vårt hjärta att sjunga. Läs gärna mer om mina kurser i Samtyckeshjulet (The Wheel of Consent).

Kommentaren ”Du låter väl inte klienterna röra dig” får jag efter att ha förklarat Samtyckeshjulet så kort och gott jag kan. Men det är upplevelsen som förändrar något. Jag upptäcker fortfarande så mycket nytt genom Samtyckeshjulet trots alla de tusentals timmar jag har lagt på det, upplevt och levt det. Samtyckeshjulet räddade min relation med min partner, pappan till mina barn och mannen jag älskar.

Samtyckeshjulet gör att jag kan utbyta beröring med klienter utan att hamna i röran ”vad är det vi gör, varför, vem är det för, är det här ok, undrar vad du tycker, undrar vad alla andra tycker, är det här rätt” allt det där som gör att vi undviker beröring för att det är oklart och i slutändan kan leda till övergrepp. Samtyckeshjulet är inte en quick fix och inom sexualitet är det farligt om vi letar efter botande enkla behandlingar. Det jag gör handlar om coachning där klienten är experten på sin egen kropp och läkning och utveckling är ett långsiktigt arbete. Och ja, att beröra mig finns som en möjlighet för att inom tydliga ramar samspela med en annan människa.

När jag jobbar med Samtyckeshjulet (The Wheel of Consent) får klienten utforska sina behov, önskningar, njutningspotential, gränser, kropp och lära sig tillsammans med mig. För många är det bättre att utforska sin kropp med någon professionell än att göra det med en annan osäker människa som det kanske också står mycket på spel med (mitt livs kärlek – inget får gå fel!) Hos mig behöver du inte censurera något och du behöver inte oroa dig för att göra fel – du är här för att lära dig. 

Det är med glädje jag ser hur somatisk sexutbildning sprids och det kommer fler och fler möjligheter att gå i coachning, terapi, få sessioner och behandlingar där beröring inte skambeläggs utan utforskas som ett steg till mer njutning och personlig utveckling.

Alla behöver inte det här och är inte redo för det men för dig som känner nyfikenheten spira, välkommen till en helt fantastisk värld!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln