Ny mobil logo 23 feb 2

Öppet förhållande/Polyamorös

Öppet förhållande/Polyamorösa förhållanden

Det är många som börjar upptäcka möjligheterna med ett öppet förhållande där intimitet/sex inte bara involverar en partner. Ett öppet förhållande kan innebära utmaningar och kanske en välkommen utveckling av både er som par eller individuellt. Kraven som en partner ska leva upp till i samhället är ofta orimliga och fler och fler börjar upptäcka fördelen av ett öppet förhållande när den romantiska bilden av att en partner ska passa oss på alla områden rämnar. Eller insikten om att vi inte behöver begränsa vår kärlek, vår erotik, våra sensuella sidor till en enda person.

Det är sällan man hör någon hävda att vår kärlek bara räcker till för en vän, eller ett barn, eller en förälder. Våra normer vad gäller sex begränsar vårt tankesätt, liksom den romatiska Hollywood bilden av ett livslångt förhållande och förälskelse som meningen med livet. Det som fungerar bra för en del kan behöva göras annorlunda av andra. För vissa är ett förhållande eller inget fullt tillräckligt och andra vill utforska möjligheten att leva med eller träffa andra. 

Intimitetsreglering i ett öppet förhållande

Nivån av intimitet är oftast inte något vi får lära oss att tänka på, åtminstone inte vad gäller sex. Först när vi börjar utforska öppna förhållanden kanske vi förstår betydelsen av att aktivt välja nivån av intimitet, vad vi delar och vad vi inte delar med andra. Intimitet vad gäller familjeliv, sexliv, ekonomi, känslor, åsikter - vi väljer olika grad av intimitet med olika människor och även vad gäller sex kan vi ha olika saker vi vill dela med olika människor. I ett monogamt partnerfokuserat sammanhang kanske det helt enkelt har varit "allt" vilket blir något att prata om när det handlar om ett öppet förhållande.

Böcker om öppna förhållanden: 
Dossie Easton, Janet W Hardy "The Ethical Slut"
Deborah Anapol "Polyamory"

Ärlighet - kommunikation

Det märks kanske aldrig så tydligt hur viktigt det är att kommunicera när tanken på att ha ett öppet förhållande formar sig. Kanske har ni en bra grund och kan prata om det mesta, men har svårt att komma överens om hur det ser ut för er att ha ett öppet förhållande. Är ni tydliga över vad ni har för intention med det, varför det görs? Hör gärna av dig om du/ni har funderingar om ett öppet förhållande ni har nu eller om ni funderar på att leva i ett öppet förhållande eller någon annan intressant konstellation.