Mer lust, mer glädje, mera samhörighet

Öppna relationer

Mer av allt. Öppna relationer kan innebära utmaningar och kanske en välkommen utveckling av er som par eller individuellt. Det är många som börjar med öppna relationer som känner att det ger mer livslust, mer flexibilitet och möjligheter. Det ger utveckling, insikter och ställer krav på ärlig och tydlig kommunikation där frågan om vad som är ett förhållande ger er mycket att prata om.

Religionens historia och den romatiska Hollywoodbilden av förälskelse och äktenskap håller fortfarande fast oss i bilden av det lyckade och lyckliga förhållandet. Och kraven som en partner ska leva upp till i samhället är ofta orimliga. Vi inser ofta att vårt relationsbehov ser olika ut för oss vid olika tidpunkt i livet men våra normer och fördomar vad gäller sex och relationer begränsar ofta vårt tankesätt istället för att skapa kreativa lösningar.

De normer som inte gör oss lyckliga till exempel att vi ska begränsa vår kärlek, vår erotik, våra sensuella sidor till en enda person hela livet behöver vi inte ha kvar eller kräva att andra ska fortsätta ha. Det är sällan det hävdas att vår kärlek bara räcker till för en vän, ett barn eller en förälder. Ibland är vi nöjdast med oss själva, ibland med en partner och ibland med flera. Det viktiga är att du gör valet och inte samhället och dess traditionella normer.

Rekommenderade böcker om  öppna relationer: 
Dossie Easton, Janet W Hardy "The Ethical Slut"
Deborah Anapol "Polyamory"

Intimitetsreglering i öppna relationer

Nivån av intimitet är oftast inte något vi tänker på, åtminstone inte vad gäller relationer och sex. Först när vi börjar utforska öppna relationer kanske vi förstår betydelsen av att aktivt välja nivån av intimitet, vad vi delar och vad vi inte delar med andra. Intimitet vad gäller familjeliv, sexliv, ekonomi, känslor, åsikter - vi väljer olika grad av intimitet med olika människor och även vad gäller sex kan vi ha olika saker vi vill dela med olika människor. I ett monogamt förhållande kanske det helt enkelt har varit "allt" vilket blir något att prata om när det handlar om öppna relationer. Hur kan ni öppna upp ert förhållande på bästa sätt och vad vill ni dela med andra och vad är unikt för er relation? 

Hör gärna av dig om du/ni har funderar på att leva i öppna relationer eller någon annan intressant konstellation. Kanske vill ni börja med en session för att utforska era tankar och känslor? En session kan hjälpa er att göra ett bättre val eller utveckla er relation på ett sätt som gör att ni kommer varandra närmare. 

Ärlighet - kommunikation

Det märks kanske aldrig så tydligt hur viktigt det är att kommunicera när tanken på att ha öppna relationer formar sig. Kanske har ni en bra grund och kan prata om det mesta, men har svårt att komma överens om ni ska ha en öppen relation just nu i livet? 

Känner ni att det är tydligt varför ni ska ha en öppen relation och är ni överens? Läs gärna mer om somatisk relationscoachning och Samtyckeshjulet (The Wheel of Consent) och hör gärna av er till mig om ni har frågor.