Om mig - Sofia Kreissl

"Min sexualitet var alltid i förhållande till andra, min kropp beroende av andra för njutning. Mitt fokus var partnerorienterat och allt annat var i "brist" på den perfekta partnern. Njutning för min skull och genom min kropp kändes inte självklart.

Mitt liv förändrades när jag först själv och senare på en massagebänk insåg att min kropp och dess njutning inte är beroende av någon annan. Det gav integritet i relationer, det gav mig mod att välja vad jag vill och det fortsätter ge mig en oerhörd glädje över min kropp och liv."

Utbildning

Efter att ha arbetat som lärare började jag utbilda mig på Coach U i London med Pamela Richarde för femton år sedan. Coachning är ett bra verktyg och genom min utbildning i Sexological Bodywork med Uma Ayelet Furman och Deej Juventin kom äntligen kroppen att betyda en stor del - inklusive ett välkomnande av njutning. Kroppen har otrolig betydelse för vår förmåga att utvecklas och förändra det som en gång har registrerats i den. När kroppen får njuta så skapas lugn och närvaro. Vi läker och får tillgång till det allra djupaste i oss själva.

Trauma är en viktig del av det jag jobbar med och jag utbildar mig inom det Organic Intelligence® som är grundat av tidigare Somatic Experience® utbildaren Steven Hoskinson. End of Trauma Course ®  är ett av de första stegen inom Organic Intelligence® och något jag varmt rekommenderar. Jag är certifierad Organic Intelligence® Coach och ger sessioner både i Stockholm och Online. 

Jag har genom mina kroppsfokuserade utbildningar fått uppleva friheten och njutningen av att släppa skam, upptäcka hur starkt kroppsterapi är och det underbara i erotisk trans och inte enbart partnerrelaterad njutning. Erotisk njutning i kombination med kommunikation ökar vår förmåga att älska vår kropp, frigöra oss från skam, läka och känna oss trygga i vår kropp. Vår förmåga att relatera och njuta med andra fördjupas då vi upptäcker vår egen kropps gränser och vad vi föredrar. För att vi ska våga vara intima med andra krävs det att vi kan säga nej och sätta gränser, vi behöver börja där. Den här tryggheten är en förutsättning för att vi ska känna oss trygga och njuta av närvaro i kroppen.

Jag har en massageutbildning från Axelsons och jag upptäcker ständigt hur mycket en massage kan betyda. Jag har en pedagogutbildning från Uppsala Universitet och jag har haft förmånen att arbeta med och lära mig mycket av ungdomar, föräldrar, fantastiska lärare och ledare inom skolans värld. Jag känner stor tacksamhet mot de som tålmodigt lyssnat och stöttat min utveckling med ett öppet sinne. Utan er skulle jag inte göra det jobb jag gör idag.

En del av min ungdom tillbringade jag i Argentina och läste ekonomi och lärde mig spanska. Men jag kom också i kontakt med en helt fantastisk mjuk massage och reiki som tidigt la grunden till ett intresse för kroppen och njutning. Jag älskar språk och franska och italienska är fortfarande utmaningar men jag assisterar dig gärna på engelska, tyska, spanska och inte minst kroppsspråket. Vidareutbildning är viktigt för mig, likaså att ha en mentor. Jag älskar att läsa böcker inom mitt område och just nu fördjupar jag mig inom trauma och terapi genom Organic Intelligence® .

Jag har gått Betty Martins Like a Pro om Samtyckeshjulet (The Wheel of Consent®) flera gånger. Jag har hållit många kurser i Samtyckeshjulet (Wheel of Consent) och mina i sessioner är Samtyckeshjulet (The Wheel of Consent®) en viktig del av mitt jobb. Du kan läsa mer om den här revolutionerande modellen på School of Consent där jag utbildat mig. Jag är Certifierad Cuddle Party™ Facilitator och håller regelbundet Cuddle Parties™ i Stockholm. Läs om kurser jag håller och se olika datum kalendern

Sexualitet

Sexutbildning börjar med samtycke - i möten med andra människor men även med vår egen kropp. Jag vill betona att innan vi börjar ha sex med andra människor så är det värdefullt att börja med vår egen kropp utanför ett partnerorienterat "nu ska vi ha sex/penetration" sammanhang. Och även senare i livet hitta all njutning bortom penetration. Cuddle Party© är ett fantastiskt sätt att träffa andra utan sexuell energi. 

Vårt utforskande av beröring och vad vi tycker om/inte tycker om kan vi göra själva - till exempel genom Orgasmisk Yoga Meditation. När vi utforskar med andra är det lättast att börja med icke sexuellt laddade delar av kroppen och att kommunicera om gränssättning, samtycke och överenskommelser. Istället för att fokusera på sex kan vi fokusera på njutning och vad som får våra kroppar att må bra och gör oss harmoniska och balanserade. Samtyckeshjulet är ett fantastiskt sätt att klargöra mycket i relationer och hjälper till göra beröring tydligt och träna på kommunikation.
 
När din sexualitet liksom min började formas kanske den också blev influerad av kompisars upplevelser, gällande normer, skam, tidningar, porr, bristfällig sex - och samlevnadsutbildning i skolan och sällan av bra erfarenheter, förebilder, böcker och samtal om beröring och intimitet.

Skammen, ångesten och osäkerheten, rädslan för att inte vara som andra finns tyvärr kvar hos ungdomar än idag och det gamla lever kvar eftersom vi inte tränas i beröring och samtycke. Sex blir gärna ensidigt och kravfyllt och vi kan inte låta porr vara ungdomars sexutbildning och intimitetsindikator. Porr är gjord i underhållningssyfte - att låta porren utbilda oss i sexualitet är som att ha polisutbildning genom deckare. 

En säljkultur av typen "Ta aldrig ett nej" riskerar i sexuella sammanhang att bli väldigt, väldigt fel. "Men var lite snäll och dela med dig" likaså. Vi överför samhällets värderingar även på kroppar och sex. Där behöver vi tydlighet vilket barn ofta kan vara väldigt bra på. Sedan behöver vi lära oss det igen då vi fått höra alltifrån "Var inte så krävande" till alltid sätta andras behov först. Eller tvärtom - våra egna först jämt och vi vet alla vilka övergrepp det leder till. Den här balansen "Vems önskan sätts först?" tränas praktiskt i Samtyckeshjulet (The Wheel of Consent®). Där kan vi med tydlighet och trygghet utforska oss själva och våra relationer med andra. Genom att vi lär våra barn och oss själva att sätta ord på sina behov och gränser och fråga om andras uppnår vi samtycke både kroppsligt och mentalt.

Min förhoppning är att mina barn växer upp med en mer upplyst syn på sexualitet än den rådande i dagens samhälle. Jag vill att de ständigt tränar samtycke och att det är en självklarhet att vi pratar om beröring. Det är också min önskan att det inte ska vara så mycket fokus på PIV-sex, penis i vagina sex. Den synen begränsar oss och utan tillgång till direkt njutning i kroppen kan vi fastna i i huvudet med penetrationsfokus och orgasm som enda möjlighet. Det kan vara underbart men det finns så mycket annat som är viktigt för att skapa samhörighet och få våra kroppar att sjunga. Jag håller Samtyckescirklar som du kan läsa mer på om Samtyckesguiden

Jag är med i styrelsen för Sveriges Tantra Behandlare. Vi är en ideell förening som jobbar aktivt med att professionalisera tantrayrket och tydliggöra etiska riktlinjer för tantrabehandlingar och kurser. Jag är medlem i USABP en association för Body Psychotherapy och följer deras etiska riktlinjer. 

Med tydlighet och nyfikenhet vill jag vara ett föredöme för att vi ska skapa ett samhälle där vi inte är fast i gamla könsroller, normer, fördomar och bristande gränssättning vad gäller kroppens frihet, njutning och intimitet. Det finns bra litteratur, bloggar och video och jag länkar till några av dem. Pröva också gärna en session eller kurs hos mig. På torsdagar tar jag emot på hälsans hus, kontakta mig för sessioner där. Sofia Kreissl - Hälsans Hus Stockholm

Är du nyfiken så anmäl dig till mitt nyhetsbrev eller kika vidare på sidor jag rekommenderar och kurser jag håller. Välkommen till en värld av närvaro, njutning och samhörighet!

Sofias blogg

Sofias Nyhetsbrev