Beröring är mindfulness

Att känna sig misslyckad Jag är en av de där som inte fixade mindfulness. Jag prövade meditation och liknande former, tvingade min kropp att vara stilla, eller gjorde övningar med kroppen, kände mig enormt uttråkad och huvudet flög all världens väg.

Känsla av ADHD och känslan av misslyckadande förföljde mig och jag tänkte att med åldern så kanske det blir lättare. Men det som saknades och som jag behövde var fysisk beröring och det tog mig många år att inse. Jag visste att jag gillade beröring, men jag förstod inte hur mycket jag behövde det.

I klassrummet. Min aha upplevelse kom en dag i klassrummet (jag har varit och kommer alltid vara lärare, tacksam mot de elever och lärare jag mött) när specialläraren kom in. Jag hade en elev som aldrig satt stilla och en utmaning var att hitta honom. Hon ställde sig bakom honom och masserade hans axlar. Att kunna ge en elev hela sin uppmärksamhet är ju alltid effektivt, men det här gav mig en bild av honom jag aldrig sett tidigare. Hela hans kropp, från huvud och ned slappnade av, för första gången var han inte på väg någonstans.

Oxytocin och händer. Så jag gjorde likadant, jag masserade honom, och upptäckte förvånat att jag också fick ett inre lugn. Oxytocinkick och en massa hormoner kommer gång vid beröring men förklaringen till varför det kan ge så mycket att ge någon massage/beröring blev tydligare för mig när jag såg Betty Martin förklara hur fundamentala händer är. Se klippet här.

Hudhunger Vissa av oss behöver verkligen använda kroppen mer, som om vårt nervsystem har ofantliga behov av att röra och bli berörda. För mig är beröring en väg till ett jämnare humör, lugn och harmoni, bot mot besvärlig PMS och en tillfredsställelse jag aldrig tidigare känt. Det är som att ha varit hungrig, och äntligen få känna sig mätt, kunna sluta jaga. Jag pratar inte om sex, utan om beröring, ibland erotisk men likväl utan ett sexuellt syfte att ha könssex med någon annan.

Låt könet vila. En av mina största förhoppningar med mitt jobb som massör och somatisk (vilket betyder från kroppen) sexolog är att kunna visa hur underbart det är när det djupt rotade fortplantningssystemet får slappna av och kroppen kan ägna sig åt njutning utan mål. Det går att göra genom att beröra kön också, att få perspektiv på ett annat sätt att röra könet än det vanliga, men jag utmanar inte den svenska sexköpslagen. Inlägg om hur den begränsar vår möjlighet till utbildning om sex kommer.

Låt erotiken släppas ut skamlöst! När vi har tillåtelse att vara erotiska kan vi slappna av på ett annat sätt. När vi ser erotiken som något som lever i våra egna kroppar, inte av andras kroppar, så finns den där utan skam och som en naturlig del av livet. När vi inte måste dölja känslor av upphetsning utan de välkomnas kan vi finna trygghet att utvecklas i vår sexualitet. Det kan jag ge dig i en sensuell massage, ett underbart sätt att uppnå närvaro och erotik i din kropp.

Tantra, Kundaliniyoga, Sexological Bodywork är mindfulness ut i fingertopparna. Hela din kropp är född till att vara orgasmisk och gjord för njutning – för mig är njutning i trygg miljö en port till närvaro. Det öppnar upp nya möjligheter till utveckling, lekfullhet, kreativitet, harmoni och livsglädje.

Sessioner och Workshops Jag kan rekommendera många bra workshops för att utveckla kroppsmedvetenheter och erotiken i kroppen. Pröva till exempel Charlotte Cronqvists lekfull tantra, kom på en session hos mig eller gå på ett Cuddle Party, ett jättebra sätt att få icke sexuell beröring. Eller börja själv med min onanikurs, ett fantastiskt sätt att upptäcka och uppskatta sig själv.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln