Jag är ett levande tyngdtäcke

"Du är som ett levande tyngdtäcke" säger min klient och vi skrattar.

Jag ligger avslappnat ovanpå honom och känner hur sant det är. Det är ju det här jag gör, jag skapar trygghet, omtanke och en massa oxytocin med min kropp.

Att få tyngd på sig som är välkommen är omfamnande och skapar sköna känslor i kroppen. Sedan kan det omvända vara lika sant och därför är det så viktigt att vi kommunicerar.

Men sex komplicerar det här eftersom vi har en kultur av att blanda in sex överallt. Det kan såklart vara sexuellt när du har en annan människa på dig. Jag upplever det sällan i det sammanhanget vi skapar i och vi pratar om känslor och det som händer i kroppen. Sexuella impulser kommer upp, likaså erektioner kan göra det men vi gör sedan val. Vi upptäcker att sexuella känslor i kroppen är övergående och inte något vi behöver reagera på. Så enkelt är det - vi människor kan välja och vi har så mycket mer att upptäcka än sex. Njutning och sex är inte samma sak. Det är njutning att ha ett skönt levande tyngdtäcke på sig, det är tryggt och omfamnande. 

Använd din intuition säger ibland klienter. Javisst säger jag. Det kan jag göra, men den kan vara fel. En kropp kan sekundsnabbt ändra sig och ibland även hamna i frysrespons. En frysrespons syns inte alltid, så effektiv kan den överlevnadsmekanimsen vara. Paniken som ligger i frysresponsen framställs som en kropp i stillhhet. Så jag bjuder in till att prata och jag har lärt mig att vara mer rädd för situationer där vi inte pratar än de där vi pratar. 

Finns det en etablerad överenskommelse om att stämma av då och då så är det sällan det inte bidrar positivt. När vi omtänksamt, lugnt stämmer av ibland om det finns något som kan göra det här ännu bättre är det inget som stör. Det bidrar till att vi blir omhändertagna och får bättre möjlighet att även själva ta hand om oss. 

Men åter till tyngdtäcken, den här underbara uppfinningen. Vem har inte legat och kramat en kudde på kvällarna för att det är mysigt? En del kanske har en partner att göra det med. Men som i mitt fall så är min partner redan tagen av min 4 åriga son. Han kommer vara upptagen tills vår älskade son bestämmer sig för att byta plats med mig och känner sig trygg i sin egen säng. Till dess så nöjer jag mig med ett tyngdtäcke och att ha världens bästa jobb:)

Tyngdtäcken är lättare att flytta på än människor. Plötsligt så känns tyngdtäcket varmt, klaustrofobiskt eller bara inte skönt. Täcket kastar vi av oss men människor kan vara svårare att be kliva av. Vi behöver prata om beröring och våga förstöra den goda stämningen. Samtycke är en process och något som förändrar sig med kroppen. Det senaste årtiondet har inneburit en neurologisk revoslution och de insikter som görs om trauma visar oss hur vanliga överlevnadsstrategier och "Freeze - responser" är.

Att tyngdtäcken är bra och fungerar visar att vi börjar förstå hormoners och hudens betydelse. Jag blev fascinerad när jag såg ett TED klipp och forskare beskriver huden som ytterligare en hjärna i kroppen. Javisst, tänk all information som huden tar in och alla känslor vi känner genom den! Den är smart och visar ofta innan hjärnan vet hur vi mår. Så ta hand om din hud och ge den lite extra kärlek så här till Alla hjärtans dag! Det här är njutning. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln